Detailní popis gruzínského černého čaje Guria

Vložil Tomáš Klouda 26.4.2012
Představení čaje samotného, výroby a přípravy:

Georgia Guria black tea - spring 2012

nadobi
nadobi
Suchý list na pohled hezký, tříděný, středně velká velikost listu, podstatně menší oproti čaji Ramiz. Objemné lístky černé barvy, plně oxidované, pouze místy se zazlátne nějaký ten tipsík. Vůně těžší přezrále ovocná-broskev s tropickým ovocem.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Tester 100ml, 2g listu, předehřev nádobí, 95°C horká voda, louhování 8 minut.

Vůně: chmelovitý bylinný základ se slabým dřevitým a čokoládovým podtextem a těžšími ovocnými tóny v pozadí.
Barva: červený základ s hnědavými odstíny.
Chuť: plná hutná chuť s bylinnám tělem, nugátové vedlejší složky s jemným ovocným těžkým přezrálým pozadím. Velmi sladké tělo s jemnou hořkostí v pozadí. Závěr sladší mandlovo-nugátové chutě, bylinného pozadí. Hladký průběh chutí. Delší louhování nevadí celkové chuti - neprojevují se žádné hrubší prvky, pouze registruji sladší chmelovitější prvky.
Dochuť: chmelovitá složka s nugátovou sladkou chutí v jedné úrovni - velmi sladké tělo. Pozadí ovocné s přezrálými tóny broskve. Závěr mandlovo-nugátový. Dozvuk celkově velmi dlouhý, sladkého čistého základu, jemný celek, místy lehce problesknou dřevité prvky. Chutný hutný jiskrný nálev s dlouhým výrazným nugátovo-ovocným dozvukem, který vyrží desítky minut po vypití na patře s velkou výrazností.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
150ml gaiwan, 6-7g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - nahřátý list voní těžší hutnou vůní, čistá čokoládová vůně, zcela přesně, jako hořká čokoláda na vaření značky Orion - naprosto totožná vůně, při delším prohřívání listu se objeví těžší ovocné nektarinkovo-broskvové tóny v jedné rovině s čokoládovými prvky.

1.nálev 95°C/30s - oranžový nálev s hnědavými podtóny, bylinno-čokoládová vůně nálevu. Hutný nálev lahodných chuťových prvků, základem je bylinná chmelovitá složka s ořechovými (mandle) podtóny a výraznou čokoládovou složkou takřka v jedné rovině s bylinnými prvky. Zajímavá kombinace chutí, působí těžším dojmem, pocit, jakoby nálev i zasytil žaludek. Závěr výrazněji čokoládový, dominantní chuť, méně výrazná, ale lahodná jemná chmelovitá chuť - zmírňuje hutnost čokoládových prvků. V pozadí se prolínají velmi sladké tóny ovocných složek, spíše neurčité pestré složky dodávající zajímavost celku. Dochuť středně dlouhá, čokoládový primární prvek s lehkou chmelovitostí spojenou s mandlovou chutí, sladký charakter nálevu, nepatrné hořké tóny v pozadí se k nálevu a čokoládovým prvkům zcela hodí. Ovocné prvky již jen velmi slabé v pozadí, závěr dochutě čokoládový až nugátový s velmi sladkým charakterem, kontrast čisté kakaovo-čokoládové složky s mandlovou chutí, bylinná složka lehce prokukuje za těmito prvky, je ale odstrčena Hutný chutný nečekaný nálev.

2.nálev 95°C/25s - žluto-oranžovo-hnědavý nálev, hezká jiskrná barva s výraznou hutnou a zároveň jemnou vůní. Opět zajímavý kontrast hutných složek s jemnými procítěnými prvky, celek bez agresivních drhnoucích prvků, hořko-sladký nálev, přičemž hořkost je ukryta za velmi výraznou sladkostí. Od napití lze cítit velmi výrazné čokoládové prvky, hořká čokoláda na vaření, v pozadí bylinné chmelovité tóny a ořechový komplexnější soubor vedlejších chutí. Celková chuť zcela prostupuje celá ústa. Dozvuk dlouhý, podstatně hutnější v doznívání, čokoládovo-nugátové tóny nejvíce znatelné na patře s hutnější hořkostí vzadu na jazyku. Pozadí bylinné s náznakem ovocných prvků, ty jsou zapadlé, ale tvoří sladké tělo a vyvažují hořkost. Famózní soubor chutí, poměrně povzbuzující nálev.

3.nálev 95°C/60s - tmavší nálev hnědo-oranžové barvy. Lehce výraznější nálev, čokoládových prvků a i v chuti nugátových záblesků. Delší pestřejší a zajímavější chuť samotná, problesk ovocných přezrálých složek, bylinné chmelovité pozadí s výrazným ořechovým podtónem - čokoládové prvky výrazné, ale dávají více prostoru ostatním složkám k procitnutí. Aftertaste velmi dlouhý, sladký s lehoučkou hořkostí, čokoládové primární složky s ovocno-bylinnou vedlejší chutí, později více výrazné mandlové složky s bylinným nádechem, přechod z čokoládových tónů na nugátové, vše se v průřezu času směruje více do jemných složek. Závěr nugátový s ovocnými prvky, pouze nádech bylinných prvků. Zajímavý vývoj celkové chutě.

4.nálev 95°C/150s - stále velmi tmavý nálev ořanžovo-hnědé barvy, vůně nálevu čokoládovo-ovocná. Chuť již není tak hutná, čokoláda pouze na startu, poté již jen nugátovo-mandlová chuť s ovocným podtextem, lehoučká bylinná složka v pozadí. Tento nálev se konečně podobá tomu, co jsem popíjel v testeru. Sladký charakter nálevu, hořkost takřka neznatelná. Závěr spíše k ovocným složkám, pestrost už není tak oslnivá, nyní spíše průměrný dojem z nálevu. Dochuť středně dlouhá, nugátová s bylinným podtextem, na začátku lehká ovocnost, později sládnutí a zvýrazňování ovocných prvků - broskev střihnutá s li-či s nugátovou složkou ve stejné rovině. Stále dlouhé doznívání, hezký přechod charakteru a výraznosti prvků.

5.nálev 95°C/300+s - stále uspokojivě tmavý nálev, bylinný lehký základ s nugátovým nádechem, výrazný mandlový tón v pozadí, v závěru lehká ovocnost. Sladký charakter, ne zorvna plný nálev, ale také ne prázdný, ordinérní prvky menší výraznosti a pestrosti. Dochuť středně dlouhá, ovocno-bylinná s lehkým mandlovým podtónem. Příjemná tečka za tímto čajíkem.

//vzhledem k množství použitého listu a výkonu, plným složkám v nálevech, bez sebemenšího zaváhání - velmi dobrý výsledek vícenálevové přípravy!
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list červené barvy - nádherný vzhled, jiskrný list. Mnoho vícelistých celků, místy krásné podlouhlé pilovité jednolisty. List tužší s výraznými žilkami.
nadobi
nadobi
Závěr: Další překvapení z gruzínských čajů - nový zcela nečekaný hutný výrazný čokoládový tón v kombinaci s typickým charakterem těchto čajů. Velmi zajímavý je rozdíl ve výraznosti prvků v odlišných přípravách - jednonálev byl mnohem sladší, jemnější poze s nugátovou složkou, přičemž vícenálev hutný těžší čokoládový, popíjením se člověk pocitově zasytil. Příjemná cena v poměru s výkonem, dlouhotrvající chuť i dochuť, plné složky. Další skvělý kousek z mé oblíbené čajové země.

Cena: 1847,-/kg

Prodejce: Petr sič - www.gruzie.ic.cz


Rozšíření sortimentu

Random foliage

Máme rozšířené pole působnosti!

Dovážíme čaje z Gruzie, Keni, Taiwanu, Vietnamu a Indie! Primárně se však zaměřujeme na Gruzii a Keňu. Sortiment je několikanásobně pestřejší, než když jsme začánali s distribucí, věříme, že nabídka vás osloví.

Články



Události