Detailní popis gruzínského černého čaje Alex

Vložil Tomáš Klouda 13.10.2013
Představení čaje samotného, výroby a přípravy:

Georgia Black Tea Alex - 2013
nadobi
nadobi
Info od prodejce
Leila a Alex - jsou to mladé dámy ve svém rozkvětu (kolem 30 let). Příbuzné Zii, které převzali její řemeslo. (Zia bohužel loni umřela). Čaj tedy pochází ze zahrady Zii, ale je v něm podpis těchto dvou dam. Bohužel nemají její pečlivost, ale i tak jsem našel tento čaj pozoruhodným. Chuťově jsou si velmi podobné a těším se, jak se postupně bude jejich čaj vyvíjet - jak se utvoří u každé z nich vlastní charakter. Stejně jako u Ramize jde o čaj, který je v celém procesu zpracován ručně. Na řízení fermentace však dohlíží tyto dámy spolu.
nadobi
nadobi
Suchý list objemný, poměrně velké množství jednolistů s nahnědlými částmi, menší pokroucené vícelisté celky, zlomků je málo a přisuzoval bych je přepravě. Barva šedo-černá s hnědými úseky na jednolistech. Celkově mi list přijde méně pečlivě zpracovaný, než je tomu u Leily. Zcela odlišný vonný charakter oproti Leile, bohatá květnatá a bylinná složka, náznak heřmánku a kopretiny, v pozadí až mýdlový odér, celkově jemnější vonný nádech.
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: bohatá plná květová vůně s bylinným podtextem, hlavní složkou jsou květinové tóny, chmelovitý vedlejší prvek s mýdlovým náznakem, lehký prvek čerstvých lískových ořechů.
Vůně nálevu: jemná květovo-bylinná vůně sladkého základu s náznakem ovoce - broskev a bluma.
Barva nálevu: hnědo-oranžová, nálev zcela bez kalu či částeček.
Chuť: slaďounký hebký nálev květinových prvků s ovocnými a bylinými tóny v pozadí, nálev není tak hutný a plný, ale je bohatý na jednotlivé složky - ty se větví do složitého celku. Vyvážený celek, přesně sladěné prvky jeden vedle druhého do sebe zapadá. Květinové tóny s náznakem heřmánku a kopretiny, hned vedle ve stejné výraznosti bylinné chmelovité prvky a na stejné úrovni ovocné tóny s blumou a broskví. Závěr sladko-nakyslého charakteru s primární květinovo-bylinnou chutí a ovocností v pozadí a nepatrnou ořechovou složkou - napařené madle.
Dochuť: dlouhý jemný dozvuk, žádné hutné těžké složky, i přes jemnost nálevu vydrží jednotlivé tóny na patře značnou dobu. Květinkové tóny, zde cítím vedle heřmánku a kopretiny i bez, v pozadí doznívající nakyslý podtón s chmelovitým nádechem (místy u těchto chmelovitých prvků náznak nugátu), ovocné složky lehce nepatrné asi uprostřed květin a bylin. Vyvážený slaďounký dozvuk. Závěr nesmírně jemný, sladký květinovo-bylinný a náznakem madliček v pozadí. Mírně hřejivý účinek a spíše uklidňující efekt, relax a pohoda při popíjení. Tento charakter je takový až něžný, což bylo poznat i ve vůni.
nadobi
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 8 minut louhování.

Vůně: výrazná bylinno-květová vůně s ořechovými a ovocnými podtóny s náznakem dřevin. Pestrá složitá vůně mnoha podob. Nakyslo-sladký charakter.
Barva: nádherný jiskný hnědo-rudý nálev velmi tmavé barvy, nálev absolutně bez kalu či částeček.
Chuť: plná hutná chuť, která nedává jediný znak negativních prvků či svíravého těla, vyvážený a přitom nesmírně silný nálev. Na startu jsou primární květové prvky s lehce bylinným nakyslým chmelovitým podtextem, poměrně sladké a hutné až přezrálé ovocné prvky blumy a broskve, náznak ořechových prvků v pozadí. Později se nálev mění a složky jsou těžší, plnější, problesknou v celku i povidla, nugát je cítit ve spojení s ořechovými složkami v pozadí, primárně však květové kopretinové složky ve spojení s chmelovitou složkou, vedlejší primární prvky ovoce - bluma, broskev. V závěru nejvýraznější chmelovito-květinové prvky v základu - velmi aromatický až "mýdlový" charakter, neuvěřitelně plné a vydatné ovocné prvky blumy a švestek, přázející až do povidlovitých tónů. Lehce nugátový podtext, který se zvýrazňuje s ořechovými prvky a náznakem dřevin.
Dochuť: předlouhá dochuť báječně vyváženého těla, zcela hladký průběh chutě i dochuť. Dochuť startuje na hutnějších složkách Chmelovité základní prvky a nugátovou chutí v popředí, květinové tóny zapadly do pozadí, přirozené svěží složky povidel, blumy a plně zralých švestek. Lehounce dřevitý podtext s ořechovými náznaky. Později ještě hutnější tělo s až kakaovým a bylinným základem, nugátovo-ořechové a ovocné podtóny se slabou květovou stopkou. Závěr po desítkách minut prožívání chuťové euforie končí na chmelovito-květinových (kopretina/sedmikráska) tónech s tóny blumy, nnáznak povidel, lehce mandlová složka v pozadí. Nesmírně hřejivý opojný nálev, spíš uklidňujícího charakteru.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 95°C/25s – tmavý hnědo-červený nálev bez kalu či částečků, nesmírně aromatický nálev s vůní květin, lehké chmelovitosti a ovoce v pozadí. Start výrazněji nahořklý ořechovo-květinový (mandle, kopretina, náznak heřmánku) s náznakem chmelovitých prvků, postupně když se hořký start posune je celek sladko-hořký s lehce nakyslým podtextem. Primární složky květinovo-ovocné s hutnou vedlejší chutí nugátu a mandle, lehounce dřevité pozadí - bříza s mízou. Závěr chutě hutnější, sladší přezrálé ovoce, meruňka, výrazné květinové lehce nahořklé tělo s chmelovitým nádechem, nugátové prvky výraznější a hutnější, těžší charakter, plná chuť prostupující přes celá ústa. Dochuť dlouhá, zpočátku těžšího charakteru s čokoládovo-nugátovou chutí a utlačovanou květinovou složkou, v pozadí ovoce, mandle a dřeviny. Později se dochuť odlehčí a dostává svěží podobu, primární květinovo-ovocné (kopretina, sedmikráska, meruňka - hutnější až marmeládovité náznaky) složky, chmelovitá chuť je v pozadí s ořechem a nugátem, výrazná příjemná dřevitá složka břízy pocit svěžího čerstvého dřeva s mízou. Závěr jednodušší květinového (kopretina) základu s o stupeň menší výrazností ovoce (meruňka), poměrně plná složka nugátu a velmi výrazná chuť dřevin (bříza). Plný těžší charakter nálevu přesto působí uklidňujícím účinkem, hřejivý efekt.

2.nálev 95°C/20s – usazenější ustálený nálev, od počátku hebká procítěná květinová složka s lehkou chmelovitstoí a velmi sladkou složkou meruňky a blumy, vedlejší složky svěží dřevité s ořechovo-nugátovým podtextem. Fascinující plná chuť která je cítit od patra až po jazyk stejnou velkou výrazností. Závěr chutě květinový s tóny kopretiny a náznak heřmánku, v popředí ovocné složky s povidlovitými prvky blumy a náznak meruňky, v pozadí pak nutný výrazný nugát, madlové a vlašské ořechy a lehce podtlačený dřevitý podtext. Aftertaste snad nikdy nekončící - desítky minut nádherné chutě, svěží charakter, uklidňující celky, květinovo-chmelovitá základová složka s ovocnou plně zralou složkou meruňky a blumy, později povidlovité prvky švestka/bluma, čokoládovo-nugátové složky, mléčná čokoláda problikává mezi ostatními tóny, ořechovo-dřevité nejzazší tóny. V závěru se snižuje pestrost prvků a dochuť dává jasně najevo co zůstává - květinová složka po kopretině, ovocná složka s tóny blumy, v pozadí pak dřevité svěží "šťavnaté" složky břízy a doznívající nugátovo-mandlové pozadí.

3.nálev 100°C/35s – nejbáječnější vůně nálevu, procítěné květinovo-ovocné vonné sloučeniny jako stvořené k relaxaci. Tmavý hnědo-červený nálev, spíše do ruda. Uhlazený vyvážený nálev, minimální hořká složka, sladký nálev s lehoučkou nakyslostí v pozadí, primární složky květinové kopretinové s chmelovitou složkou, báječné svěží ovocná plně zralé složky blumy, náznak meruňky, nugátové hutné podtexty s mandlemi a dřevitým pozadím. Závěr květinový s méně výraznou ovocností a hutnější nugátovou složkou s náznakem čokolády, mandlové pozadí a dřevitý podtext. Dozvuk opět nesmírně dlouhý, desítky minut báječného doznívání, nugátovo-čokoládové tělo s květinovými prvky na začátku se rychle zmérňují a květiny jsou opět s ovocem v základu, nugát v pozadí, svěží charakter, výrazné prvky chmelovitých tónů a blumy, místy opět až do povidlových sloučenin. Závěr svěží, ovocný, "šťavnatá" bluma a dřevité prvky břízy, květinová složka v pozadí, lehce mandlovo-nugátový podtext.

4.nálev 100°C/50s – zcela totožný nálev, jako přes kopírák s 3. nálevem.

5.nálev 100°C/110s – nepatrně světlejší, ne již tak tmavý, ale stále jiskrný hnědo-červený nálev. Vůně květinovo-ovocná. Chuť méně plná, není tak odzbrojující, ale stále velice silná. Květinový základ s podstatně slabší chmelovitou složkou, nakyslost je také méně výrazná, tělo sladké, hořkost takřka vymizela. Příjemné kopretinovo-heřmánkové složky se zde vyčistily a dávají jasný charakter na povrch, mezi ně vstupuje meruňkovo-blumová ovocná svěží složka a lehká méně hutná nugátová vedlejší chuť. Náznak dřevitosti a mandliček. Závěr svěží, lehce výraznější nugát a květinové prvky, nepatrně sladší ovocné složky. Dochuť dlouhá, lehčího charakteru, ovocné sladké tóny s květinovým slabším základem, lehký nugátový podtón s dřevit-ořechovým pozadím. Jednodušší průběh doznívání, tóny nejsou tak omamné a složité, nálev dává jasné oddělené chuťové prvky. Závěrlehký s ovocno-dřevitým základem a mandlovým podtextem, sladký svěží základ, kde je velmi výrazná dřevitá složka s charakterem dřeva břízy.

6.nálev 100°C/200s – chuťově podobný, takřka stejný nálev, jako v předchozím případě, pouze dochuť je nepatrně kratší.

7.nálev 100°C/280s – stále plný ale chuťově jednodušší nálev, v chuti zůstává náznak kopretiny a neurčité květinové tóny, meruňková složka s náznakem blumy a lehký nugátový podtóny s dřevitostí. Svěží velmi pitelný charakter, tato kompozice chutí je opravdu vynikající a neumím s pitím přestat. Lehce nakyslý charakter, primárně však sladká základová chuť. Dochuť středně dlouhá, sladká, lehoučká nakyslá složka, ovocné primární složky s lehkým neurčitým květinovým podtextem, v pozadí dřevité prvky s pomalu doznívajícím a slábnoucím nugátem a ořechovámi prvky. Síla a jedinečnost předchozích nálevů zde již není tak znát, ale přesto je to od jiných čajů odlišný charakter a soubor chutí.

8.nálev 100°C/350s+ – zchladlý nálev, desítky minut louhovaný, přibližně s tóny jako v předposledním nálevu, i zchladlé nálevy jsou velmi osvěžující a uklidňující. Příjemná a stále chuťové dobrá koncovka za vícenálevouvou přípravou :-)
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list nádherný, bez zlomků, po vylouhování jsou vícelisté celky křehké a tak se často rozpadají na jednolisty, které po vybrání z nádoby převažují, stále je však množství vícelistých celků velké a potěší nejen pohledem, ale i vzpomínkou na vynikající nálevy. Množstvím vícelistých celků však Alex nepředčí list Leily, která je v tomto ohledu hezčí. Červeno-hnědé podlouhlé pevné tužší listy s pilovitým okrajem.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Čaj z jednoho materiálu, ale odlišné zpracování - to je Leila a Alex - nechci psát závěr o tom, jestli byla lepší Alex, nebo Leila, v osobní preferenci mám Leilu, ale každý čaj je charakterem odlišný a každý se hodí na jinou situaci a náladu, zkrátka na každý musí být chuť a naopak někdy je těžké rozhodnout, kterou si dát radši - tak dobré jsou a takové dilema ve mě probudily tyto čaje. Rozhodně nelituji peněz, jsou to čaje nesmírně hutné a plné, skvělé popíjení nyní na podzim. Ač jsem bral od obou čajů 200g, už opět lituji, že jsem neobjednal více...

Cena: 2200,-/1kg

Prodejce: Petr Sič - Gruzie.ic.cz


Rozšíření sortimentu

Random foliage

Máme rozšířené pole působnosti!

Dovážíme čaje z Gruzie, Keni, Taiwanu, Vietnamu a Indie! Primárně se však zaměřujeme na Gruzii a Keňu. Sortiment je několikanásobně pestřejší, než když jsme začánali s distribucí, věříme, že nabídka vás osloví.

Články



Události