Fotogalerie - Guguli



Guguli je vypěstován v západní Gruzii, regionu Adjara, vesnice Chakvi. Když se vydáte nahoru kopce - cca 30m od zahrady, tak v dálce uvidíte Černé moře. Jde o celolistý, ručně sbíraný i zpracovaný čaj. Jde o zpracování typické pro tuto oblast - s tím, že můžete sledovat neuzavřenou formu fermentace.
Vložil Tomáš Klouda 6.1.2017, autor Petr Sič
Guguli 2015
nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Guguli je vypěstován v západní Gruzii, regionu Adjara, vesnice Chakvi. Když se vydáte nahoru kopce - cca 30m od zahrady, tak v dálce uvidíte Černé moře. Jde o celolistý, ručně sbíraný i zpracovaný čaj. Jde o zpracování typické pro tuto oblast - s tím, že můžete sledovat neuzavřenou formu fermentace. Sklizen 10.října 2015
Guguli je můj letošní objev. Hodně mne překvapuje a baví. A vzhledem k tomu, že sotva oslavil první měsíc je ještě plný divokých tónů.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi    Suchý list objemný, šetrně a pečlivě zpracován. V celku jsou obsaženy většinou vícelisté celky, minimálně dvoulisty. Krásný šedo-černý list s bohatým podílem světlejších tipsů, místy nahnědlý lístek. Na rozdíl od většiny čajů od totožného dodavatele voní list enormně sladce, síla sladké ovocné složky je tak mocná, že hlavou hrají nejrůznější tropické plody, které tyto vůně zpodobňují - nejvíce mango a papája, lehce citrusový nádech s hloubkou, plností. Nádhera.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi     Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: Lehce hutnější základ, do sladkého celku vstoupila jemná květovo-mandlová vůně, základ je ale stejně výrazně sladký, jako suchý list, primární vonné složky po tropickém ovoci, výstup je až do medova.
Vůně nálevu: sladká, evokuje tropické ovoce, mango a avokádo s náznakem hutnější medové složky.
Barva nálevu: oranžová, až zlatavá barva.
Chuť: sladká chuť s lehce nahořklou vedlejší složkou, primární ovocné prvky s ušlechtilými dřevinami a napařenými mandlemi. Hladký nálev, bez agresivních výstupků, usedlá plná ovocná složka po mangu a náznak papáji, po chvilce nástup lehce kořeněných prvků v pozadí. Chuťová paleta je poměrně široká, nálev je plný a komplexní, do samotného polknutí jsou projevy chuťových tónů nesmírně procítěné, přesně k sobě stavěné.
Dochuť: Primární ovocná složka, do které začal více pronikat dřevito-bylinný prvek z pozadí, lehce kořeněný podtón, hutnější sladké prvky, takřka do medova - obzvláště později. V závěru chutě již nejsou přítomné kořeněné prvky, primární působení jde spíše do bylinno-dřevitých prvků, přitom ale zůstává sladký základ.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - plná sladká vůně kandovaných citrusů, mix pomela, citronu a manga. Při delším prohřátí je celek kulatější, méně citrusových prvků, plné vonné složky po mangu.

1.nálev 95°C/25s – dřevito mandlová vůně nálevu v kontrastu se sladkými prvky po ovoci. První nálev ačkoliv již začal mít barvu tmavou je lehký, dřevito-mandlový s pouze lehkými tóny ovoce, náznak tropických plodů, dominuje citrusový nádech s jablečným základem. Dochuť zpočátku ořechová, přechází v ovocno-dřevité prvky. Nálev je kulatý, hladký, ale zatím bez síly, po krátké chvilce je na jazyku cítit cukerné působení po kandovaném citrusu, kůra pomela a náznak manga, zatím bez větší výraznosti, ale ten základ tu je. Nutno přidat na době louhování min na 35-40s na první nálev.

2-4.nálev 95°C/30/45/60s – již dle tmavší zlatavé barvy a dle sladké hutné vůně lze usuzovat lepší působení nálevu. Velmi procítěný tmavý gruziňák, komplexní hra dřevin, mandliček, citrusových velmi něžných nuancí, při převalování doušku v ústech se na jazyku rozleží sladkost a působí velmi výraznou sladkou chutí po mangu, náznak kořeněných prvků po papáje, mango a citrusy dominují. S postupem nálevů chuť sládne, dřevité a ořechové tóny přestupují z harmonické vyváženosti do pozadí, Od polknutí se celkový charakter transformuje do podstatně sladší podoby, u tohoto čaje dochuť značně přesahuje mocností chuť samotnou, okamžité zesládnutí celku, jazyk se doslova noří v chuti manga a kandovaných citrusů - kůra pomela, náznak papáji s lehounkou kořeněnou složkou. Celkově je průběh dochutě stabilní, bez výstřelků, jako dokonale promyšlená rafinovaná symfonie chutí. Působení sladké složky trvá několik desítek minut. Místy problesknou prvky sušené meruňky. 4. nálev je již vyloženě cukerný, až mě trne jeden problémový zub. Lahůdka. Teprve čtvrtý nálev odkryl své základní gró a je nejlepší z řady těchto nálevů. Velmi silný hutný základ, tmavší hnědavý nálev s odstíny zlaté. Mezi velmi sladkými prvky je mnohem silnější dřevito-mandlová složka, má to sílu, má to švih a přitom stabilitu bez výstřelků. Působení přes půl hodiny u čtvrtého nálevu.

5-7.nálev 95°C/85/120/160s – hnědavo-zlaté nálevy, oproti nejlepšímu čtvrtému nálevu se nyní již snižuje intenzita dřevin a mandliček, již v chuti je celek enormně sladký, cukerný, kontrast manga, sušených švestek, citrusové tóny takřka neznatelné, pouze přetrvává jejich kyselinka, která zpestřuje tak ohromně sladké tělo. Lehký jablečný náznak v závěru chutě, dominuje však švestka s mangem. Doznívání plné, dlouhé trvání. Sladké tělo plné ovocných prvků, pouze mírná dřevitá složka v pozadí, jinak celek překypuje ovocností, jablko, sušená švestka, menší výraznost manga, celkově se z tropických plodů vše směřuje k slaqdším plodům naší domoviny :-) Příjemný uhlazený celek bez agresivních chutí. 7. nálev v jednodušší, v podstatě jen sladký s dvěma až třemi prvky (jablko, švestka, náznakem meruňka).

8-9.nálev 100°C/250/300+s – dlouhé louhování, opranžové nálevy, sladká vůně nálevu po jablku a dřevinách. Sladké tělo, již jsem čekal, že čaj nebude mít v základu sílu, ale opak je pravdou, kulatý, trochu prázdnější a jedonodušší průběh chutě, ale stále velmi uspokojivé nálevy. Dochuť středně dlouhá, do 10 minut. Pocitově asi nejsladší nálevy, bez příměsky dřevin a pouze s náznakem mandle, čisté ovocné chutě, jablko, meruňka. Nejvýrazněji nakylsé pozadí, evokuje domácí výluh ze sušeného jablka a šípku. Dochuť sladká, lehounce mandlová s jablečnými prvky.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list velmi hezký, tmavý hnědavé barvy, tuhé žilkované podlouhlé listy, převažují jednolisty, velmi četné jsou i vícelisté celky, místy i nějaký ten tips, který se zlátl i v suchém listu.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi     Závěr: Diametrálně odlišný čaj z Chakvi, než jaký mi kdy Petr prodal, sladší, vyloženě cukerný čaj s komplexním a bohatým tělem. Ve srovnání s Alex, Leilou, nebo Ramizem je toto novinka a velké překvapení, společně s Amiranim zahrnují většinu chutí, které mám v čaji tak rád. Kdyby dělali puerh a zeleňák, tak je toto město jediným, odkud čaj beru :-)

Cena: 155,-/50g

Rozšíření sortimentu

Random foliage

Máme rozšířené pole působnosti!

Dovážíme čaje z Gruzie, Keni, Taiwanu, Vietnamu a Indie! Primárně se však zaměřujeme na Gruzii a Keňu. Sortiment je několikanásobně pestřejší, než když jsme začánali s distribucí, věříme, že nabídka vás osloví.

Články



Události