Detailní popis gruzínského černého čaje Antuaneta

Vložil Tomáš Klouda 1.4.2011
Představení čaje samotného, výroby a přípravy:

Antuaneta

Černý čaj, oblast Guria, vesnice Kvenobani.

Antuaneta je klasickým gruzínským černým čajem. Má výraznou chuť, lahodné doznívající prvky a jikrnou barvu. Oproti předcházejícím čajům, z naší nabídky, pochází z manufaktury (s roční produkcí cca 500 kg) a je směsí vyrobenou z čajových lístků sesbíraných v okolí Kvenobani. Ve směsi převládají pěkné větší lístky. Dává jeden až dva velmi silné nálevy. Poté rychle slábne. Přestože se jedná o jediný námi nabízený čaj z manufaktury, snadno strčí do kapsy nabízené broken sorty a plně se vyrovná mnoha gruzínským čajům dostupných v ČR.


Přípravy tohoto čaje:

Jednonálevová příprava
Příprava v konvičce (350ml), 7g čaje vložíme do vyhřáté konvičky, užíváme si vůně uvolňující se z listu, poté zaléváme vroucí vodou. Louhujeme 8-10 minut. Chuť plná, svěží, svíravějšího charakteru oproti ručně zpracovaným čajům z naší nabídky, specifický svou plnou čokoládovou chutí.


Vícenálevová příprava
Gaiwan 100ml/5g suchého listu. Předehřev nádobí. Zaléváme vařící vodou.
Vícenálevová příprava dá čajomilci lepší přehled o jednotlivých chuťových složkách. Oproti silnému nálevu při jednonálevové přípravě zde můžeme pozorovat přechody jednotlivých složek a citlivější tóny dozvuku. Lze dosáhnout až pěti nálevů (dle chuti), přičemž první tři jsou nejlepší, plné, osvěžující.

Příprava silného koncentrátu
Tradiční příprava pomocí samovaru. Lze použít i konvičku, delší louhování a větší množství listu. Následně ředíme horkou vodou dle chuti. Čaj si můžete osladit, ale není to třeba.

Podzimní 2010 - 1350 Kč / kg
Jarní 2010 - 950 Kč / kg


Rozšíření sortimentu

Random foliage

Máme rozšířené pole působnosti!

Dovážíme čaje z Gruzie, Keni, Taiwanu, Vietnamu a Indie! Primárně se však zaměřujeme na Gruzii a Keňu. Sortiment je několikanásobně pestřejší, než když jsme začánali s distribucí, věříme, že nabídka vás osloví.

Články



Události