Detailní popis gruzínského černého čaje Antuaneta
Vložil Tomáš Klouda 1.4.2011
Představení čaje samotného, výroby a přípravy:
Antuaneta

Černý čaj, oblast Guria, vesnice Kvenobani.
Antuaneta je klasickým gruzínským černým čajem. Má výraznou chuť, lahodné doznívající prvky a jikrnou barvu. Oproti předcházejícím čajům, z naší nabídky, pochází z manufaktury (s roční produkcí cca 500 kg) a je směsí vyrobenou z čajových lístků sesbíraných v okolí Kvenobani. Ve směsi převládají pěkné větší lístky. Dává jeden až dva velmi silné nálevy. Poté rychle slábne. Přestože se jedná o jediný námi nabízený čaj z manufaktury, snadno strčí do kapsy nabízené broken sorty a plně se vyrovná mnoha gruzínským čajům dostupných v ČR.

Přípravy tohoto čaje:
Jednonálevová příprava
Příprava v konvičce (350ml), 7g čaje vložíme do vyhřáté konvičky, užíváme si vůně uvolňující se z listu, poté zaléváme vroucí vodou. Louhujeme 8-10 minut. Chuť plná, svěží, svíravějšího charakteru oproti ručně zpracovaným čajům z naší nabídky, specifický svou plnou čokoládovou chutí.


Vícenálevová příprava
Gaiwan 100ml/5g suchého listu. Předehřev nádobí. Zaléváme vařící vodou.
Vícenálevová příprava dá čajomilci lepší přehled o jednotlivých chuťových složkách. Oproti silnému nálevu při jednonálevové přípravě zde můžeme pozorovat přechody jednotlivých složek a citlivější tóny dozvuku. Lze dosáhnout až pěti nálevů (dle chuti), přičemž první tři jsou nejlepší, plné, osvěžující.


Příprava silného koncentrátu
Tradiční příprava pomocí samovaru. Lze použít i konvičku, delší louhování a větší množství listu. Následně ředíme horkou vodou dle chuti. Čaj si můžete osladit, ale není to třeba.
Podzimní 2010 - 1350 Kč / kg
Jarní 2010 - 950 Kč / kg